2016

Het Zwart van Monet

Het Zwart van Monet (Monet’s Black) is a reflection on the life and garden of Claude Monet in Giverny, France. It was written during my residency at the Cité des Arts in Paris, in 2016 and later that year published as digital publication.

The story is written from the perspective of Monet himself, as he is wandering around his garden. The presence of a ghost, who ponders about the colourful tourists, his own work, his pond, and his current fascination for the color black, from the flipside of the canvas.

~

Het is mijn tuin niet meer. De tuin is nu van velen. Ze komen van over heel de wereld. Lopen door mijn tuin. Met hun camera’s. Met hun reisgidsen. Ik zie ze. Al die kleurtjes die cirkelen langs mijn vijver, krioelen in de smalle kronkelpaadjes, elkaar verdringend op mijn brug. Het is mijn brug niet meer. Maar ik zie ze. Mijn handen zijn blind. Mijn penselen onzichtbaar. Ik kan alleen nog kijken. En ik kijk. Zittend op mijn steiger. En schilder met mijn ogen. (Excerpt in Dutch)

Read the whole text in Dutch.